OurDomain Amsterdam Diemen is een nieuw woonconcept voor ‘young professionals’ die aan het begin staan van hun carrière. Samen met VLAQ Projectinrichting voorziet Forbo Flooring 774 appartementen van wooncomplex OurDomain Amsterdam Diemen van duurzame vloeren, zo meldt de vloerenfabrikant.

De nieuwbouw verrijst naast de bestaande OurCampus Amsterdam Diemen, waar ongeveer duizend studenten een woning huren. OurDomain is exclusief gericht op hoger opgeleide jongeren die pas zijn afgestudeerd en al een inkomen hebben. De van oorsprong Amerikaanse ontwikkelaar, belegger en vastgoedmanager Greystar wil een fors aantal wooncomplexen in de Nederlandse steden bouwen. Michiel Vrijman is Director Operations van Greystar. “Het woningaanbod in onze grote steden is schaars, vooral voor jonge mensen. Ons OurDomain-concept biedt een  woonvorm die volledig aansluit op waar zij naar op zoek zijn. Onze appartementen zijn relatief compact en beschikken over extra services en gedeelde faciliteiten. Ook de contractvormen geven antwoord op de diverse behoeften van onze bewoners. Alle woningen zijn bijvoorbeeld gestoffeerd en  een deel is volledig gemeubileerd. Het concept biedt het comfort van een eigen thuis, aangevuld met de luxe van een hotel zoals een 24-uurs receptie, flexwerkplekken, winkels, een kookstudio, wasserette, home cinema, tuinen en dakterrassen, een gym en bijvoorbeeld elektrische deelauto’s. OurDomain is als het ware een dorp binnen de stad. Een flexibel concept dat antwoord geeft op de woonbehoefte van young professionals van nu.”

Greystar heeft nu ruim 5.000 woningen binnen het OurDomain concept in Nederland in ontwikkeling en exploitatie. Zo worden 1.550 woningen gebouwd in Amsterdam Zuid-Oost en ruim 600 appartementen aan de Blaak/Wijnhaven  in Rotterdam. Andere grote steden in de Randstad zoals Utrecht en Den Haag volgen de komende jaren ook. Die schaalgrootte is nodig om de huurprijzen van de woningen betaalbaar te houden, vertelt Vrijman. “Greystar beheert wereldwijd bijna 500.000 huurwoningen. We doen dat vanuit een lange- termijnvisie, in eigen beheer en met toekomstgerichte concepten die op alle fronten duurzaam zijn. Langs dezelfde lat van duurzaamheid en kwaliteit leggen we ook onze leveranciers. En het is mooi dat we met Forbo die kwaliteitsslag hebben kunnen maken. Forbo is in staat om aanzienlijke oppervlakten te stofferen, in dit geval bijna 30.000 m2, tegen goede afspraken, duurzaam en hoogwaardig.”

Michiel Vrijman stelde strikte voorwaarden aan het onderhoud en de uitwisselbaarheid van de vloeren. Als een huurder vertrekt en een nieuwe bewoner de woning betrekt moet de vloer gereinigd worden. Mocht dat niet mogelijk zijn omdat er schade is opgetreden, dan moeten vloerdelen snel vervangen kunnen worden. “VLAQ Projectinrichting uit Katwijk bracht daarop het deskundige advies uit om te kiezen voor Flotex en Allura, twee onderhoudsvriendelijke systemen die een duurzame oplossing bieden voor de exploitatie en het meerjaren onderhoudsplan. Door te kiezen voor een  fixeerlijm die bij vervanging van de vloer actief blijft op de ondervloer, zijn daar snel weer nieuwe planken of tegels op te  installeren”, aldus Forbo Flooring.

De gangen van OurDomain Amsterdam Diemen worden voorzien van Flotex textielbanen. “Flotex is uiterst geschikt voor de gangen en de algemene ruimten die intensief worden gebruikt”, vertelt Vrijman. “Flotex voelt aan als tapijt, maar is slijtvast en onderhoudsarm. Bovendien dempen deze vloeren contactgeluid en waardoor ze een ideale akoestische oplossing zijn voor zo’n dynamische omgeving als OurDomain.”

Voor de woningen is gekozen voor Allura planken type Wood. Het complete systeem is voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Greystar1’. Allura combineert praktische eigenschappen zoals kras- en slijtvastheid met het comfort van thuis, mede door zijn natuurlijke dessins. De stroken zijn in de lengte of breedte te installeren en zijn makkelijk te reinigen. Net als Flotex is Allura een milieuvriendelijk product: deze pvc-vloer wordt geproduceerd met 100% groene stroom en bevat geen ftlaten. Restafval wordt weer hergebruikt om de rug van nieuwe stroken te maken. Ook Flotex wordt volgens die circulaire methode gemaakt.

“Als het gaat om levensduur kent Flotex geen gelijke in de markt. Flotex gaat tot zes keer langer mee dan gewone textielvloeren. Het is ook de meest hygiënische textiele vloerbedekking ter wereld. Dat komt omdat Flotex uit rechtopstaande vezels bestaat. Deze vezels staan dicht op elkaar, waardoor allergenen en fijnstof grotendeels worden gevangen. Flotex is de enige textiele vloerbedekking die bekroond is met de Allergy UK Seal of Approval”, aldus de fabrikant.

Op de totale vloerinstallatie geeft Forbo de 10-jaarsgarantie van Forbo System Solutions. Vrijman is daar blij mee: “System Solutions biedt ons de garantie dat eventuele problemen binnen vier weken worden opgelost. Tijdens de installatie worden er bovendien controlebezoeken uitgevoerd. Dat zegt veel over de toewijding van Forbo aan de beloofde kwaliteit. Dat stelt gerust en geeft ons het vertrouwen dat we met een professionele partij  samenwerken.”