In het winkelhart van Zaandam is ‘hangout-store’ Younithy geopend. Dit verrassende retailconcept lijkt op een kleding- en designwinkel van jonge ondernemers, maar is ook een ontmoetingsplaats voor scholieren uit de buurt. Forbo Flooring voorzag het interieur van Fast Fit loslegvloeren, die slechts met een fixeer worden geïnstalleerd en daardoor ook snel weg te halen zijn. Een praktische oplossing voor pop-upstores en tijdelijke collecties.

Younithy is geen gewone winkel. Wie het pand aan de Westzijde in Zaandam binnenloopt, ziet direct het verschil met de traditionele winkels ernaast. De ruimte is groot als een gymzaal, een impressie die nog wordt versterkt door de robuuste vinylvloer die in stroken is gelegd. Kleine stalletjes met zelf ontworpen kleding, custom made sneakers en sportieve outfits van cultmerken vormen de stores-in-store. Er is een juice bar met een gezellige zithoek, een ‘hangout’ met een loungebank en een spelcomputer, een kapper en een professionele tattoostudio. Heel populair is het indoor voetbalveld achterin de zaak, waar jongeren na schooltijd wedstrijdjes komen spelen. Als je niet beter wist, zou je denken in een buurtcentrum te zijn beland. “Younithy heeft zeker een buurtfunctie”, lacht oprichter Casper Brans. “Ons retailconcept heeft zowel een commercieel als een sociaal-maatschappelijk doel. Het is een hotspot waar je kunt winkelen en waar je met je vrienden kunt praten, spelen en voetballen. Er zijn regelmatig events, zoals productpresentaties, spontane voorstellingen en dj-sets. Wij bieden onze doelgroep een beleving die hen het gevoel geeft ergens bij te horen. Vandaar de samentrekking van de woorden You en Unity. Dat is zeker voor jongeren in deze tijd een belangrijke boodschap.”

Casper bedacht Younithy om jongeren te helpen zichzelf te ontwikkelen door te ondernemen. “De jongerencultuur van nu is erg gericht op materiële zaken en op eigenbelang. Kinderen leren niet meer om iets voor hun omgeving te doen zonder dat daar iets tegenoverstaat. Ons team laat zien dat het anders kan. Door met die jonge gasten op te trekken, naar hun verhalen te luisteren en een balletje te trappen, creëren we een sociale structuur waarbinnen geld verdienen niet de hoofdzaak is. Onze ondernemers zijn dan ook vaak een rolmodel.” De winkel komt voort uit een eerder project dat Casper lanceerde bij voetbalvereniging Zaanlandia. Als vader van een voetballende zoon viel het hem op, dat er weinig sociale binding was tussen de jongens op en naast het veld. “Iedereen was met zichzelf bezig. Het laatste fluitsignaal had nog niet geklonken of ze waren alweer weg. Ik miste teamspirit, volgens mij een belangrijke oorzaak voor het teruglopende ledenaantal.” Hij organiseerde een ‘sample sale’ in de kantine van de voetbalclub en liet jongens van 15 tot en met 17 jaar de gesponsorde kleding verkopen. De opbrengst ging naar de club en een ander goed doel voor de jeugd. Het bleek een doorslaand succes: de jongens waren enthousiast en voelden zich veel meer betrokken bij elkaar en de vereniging. Later zou Casper die gedeelde inspanning terugbrengen in zijn winkelconcept, want: “Jongeren zijn echt wel sociaal en bereid iets voor een ander te doen, je moet ze alleen weten te prikkelen.”

Om dit unieke retailconcept te steunen, heeft Forbo Fast Fit loslegvloeren geïnstalleerd: tegels of stroken die enkel met een fixeer worden aangebracht en daardoor ook weer eenvoudig te verwijderen zijn. Egalisatie van de ondervloer of verlijming is niet nodig. De vloerdelen zijn bij een verhuizing ook mee te nemen. Younithy kan zelfs verbouwen zonder de winkel leeg te halen: een kwestie van meubels verschuiven en de vloer in delen te vervangen. Casper en zijn team zijn blij met het resultaat. “Ik wilde een vloerenpartij die de dynamiek van de jongerencultuur uitstraalt, maar die ook volwassen klanten aanspreekt. Forbo maakt kwaliteitsvloeren die klasse uitstralen, of je nu jong of oud bent.” De vloeren in de Younithy-winkel vormen samen een showcase van mogelijkheden. Bij de entree ligt een Coral schoonloopmat, om de ruimte vocht- en vuilvrij te houden. Daarna zijn kaarsrechte stroken Allura Flex in een onregelmatig patroon van hout- en betonlook gelegd. Achterin heeft de hangout-zone een comfortabele vloer gekregen met Flotex textieltegels. Het mini-voetbalveldje daarnaast is voorzien van duurzaam en slijtvast Eternal, dat met een digitale print is bedrukt. De kleurvlakken, vormen en patronen zijn door de ondernemers van Younithy zelf gekozen. “Daardoor is het interieur lekker uitgesproken”, lacht Casper. “Misschien dat de kleurcombinaties niet altijd even verantwoord zijn, maar jonge mensen zijn nu eenmaal tegendraads. Onze klanten voelen zich hier in ieder geval helemaal thuis.”