Wie weleens een Accor hotel in Frankrijk heeft bezocht, wordt daar getrakteerd op een opvallende vinylvloer in het toilet en de badkamer. Het steeds terugkerende tegeltje op de vloer komt uit de nieuwe digitale printer van Forbo Flooring. Het bedrijf uit Assendelft – naar eigen zeggen koploper in de markt voor luxury printed vinyl – heeft zich gespecialiseerd in het maken van beprinte vinylvloeren.

Met het operationeel worden van de nieuwe met UV-inkt werkende printer van EFI-Vutek nam Forbo afscheid van de 10 jaar oude printer die met solvent inkten werkte. Een hele stap vooruit, niet alleen qua beeldkwaliteit, maar ook milieutechnisch. De UV-inkten worden na het spuiten gecured (gefixeerd) door middel van LED. Een groot voordeel van het gebruik van de nieuwe printer is dat het substraat niet meer voorbedrukt hoeft te worden met een wit raster. De nieuwe printer kan rechtstreeks op het substraat printen, met een scherper beeld en nog levendiger kleuren als resultaat.

“Met een beeldkwaliteit en printcapaciteit die ver voorloopt op de rest van de markt creëert Forbo Flooring inmiddels haar collecties. Zo zijn de eerste runs in de Eternal en Allura collectie met de nieuwe printer geprint. Naast de standaard items in deze collecties kunnen er ook specifieke custom designs geprint worden, die door de klant zelf ontworpen en aangeleverd worden. Het tegelpatroon op het Superstep vinyl in de eerdergenoemde Accor hotels is daar een mooi voorbeeld van. Forbo Flooring print al ontwerpen van klanten vanaf 26 vierkante meter. Op de nieuwe printer wordt ook een deel van de Step safety vinyl digitaal geprint”, aldus de fabrikant. Op de foto een voorbeeld van een sportschoenenwinkel met een vloer uit de nieuwe printer.