Tijdens de recent gehouden zomervergadering van de Global Flooring Alliance (GFA) in Helsinki heeft deze branchevereniging voor importeurs van harde vloeren de laatste ontwikkelingen in de markt besproken. Alle leden waren in een positieve stemming omdat de verkoop van harde vloeren nog steeds stijgt en de vooruitzichten voor de omzet in 2019 ook veelbelovend zijn.  Maar tegelijkertijd beseffen de importeurs heel goed dat er geen redenen zijn voor al te veel optimisme.

De uitkomst van Brexit, de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten; deze vormen politieke hindernissen voor een werkelijk gestage groei.  Om goed voorbereid te zijn op de komende uitdagingen gaat de GFA een groot onderzoek houden naar de marktaandelen van de verschillende vloersoorten wereldwijd. Voorzitter Einar Gottkalksson: “De handelsoorlog heeft direct gevolgen voor onze leden die produceren in China en exporteren naar de VS. Zij hebben de prijzen al moeten verhogen, niet alleen vanwege de importheffingen maar ook vanwege de gestegen kosten van transport, grondstoffen en energie. Dit zijn enerverende tijden: aan de ene kant deze prijsstijgingen en aan de andere kant een veranderende markt en nieuwe trends waar we op moeten inspelen. Daarom is het hoog tijd voor een onderzoek: welke typen verkopen waar goed en hoe kunnen we nog beter aanhaken met onze producten?”

Volgend jaar bestaat de GFA 30 jaar. In het kader daarvan heeft de club al een nieuwe gedragscode voor de leden opgesteld om zo de hoogste kwaliteit van levering en service te garanderen. Daarnaast is er een nieuw logo. Op beide wijzigingen is positief gereageerd in de markt, aldus de GFA. De volgende meeting is op 13 januari in Hannover, tijdens de Domotex. De club staat open voor 1 importeur per land en draait om kennisuitwisseling en wederzijdse ondersteuning. Meer info: www.globalflooringalliance.com