Het nieuwe kantoor van Nikon Europe in Amstelveen laat zien dat designconcepten en duurzaamheid probleemloos hand in hand kunnen gaan. Toen interieurontwerpbureau BURO NOW de opdracht kreeg het nieuwe hoofdkantoorinterieur (2250 m2) van het bedrijf te ontwerpen was er aan inspiratie geen gebrek. Nikon staat bekend om zijn camera’s, maar ontwikkelt al meer dan 100 jaar verschillende optische technologieën, zoals telescopen en microscopen. Voor BURO NOW was al snel duidelijk dat de kracht van licht in het ontwerp centraal moest staan, in een uniek conceptueel design waarin ook de vloer een belangrijke rol speelt.

Stijn van Woerkom en Victor le Noble hebben samen jarenlange ontwerpervaring en startten in 2019 BURO NOW. Hun technische en design expertise komen samen in het interieurontwerpbureau. Unieke designs en tijdloze duurzame ontwerpen staan hierin centraal. Ze creëren hun designs met een persoonlijke insteek op een manier waarop ze de tand des tijds doorstaan. Duurzaamheid zit in het DNA van het ontwerpbureau en de vloeren van Interface kennen zij al jaren. Het kantoor van Nikon Europe bood daarop de ideale mogelijkheid om de vloeren van Interface voor het eerst in een groot project te gebruiken.

Een belangrijke puzzelstuk in de duurzame materialenkast

Duurzaamheid stond niet altijd centraal in de ontwerpwereld. Bij BURO NOW ontstond de behoefte aan positieve verandering een aantal jaren geleden. Het begon bij de materialenkast: de opties voor producten zoals vloeren, stoffering en hout werden stuk voor stuk vervangen voor duurzame alternatieven. Het was een ontwikkeling die al snel op ieder niveau van het bedrijf werd toegepast en ook op klanten werd overgebracht. “Ons doel is het creëren van een nieuwe duurzame én stijlvolle wereld. Stijl ontstaat door de combinatie van design, gerecyclede materialen en duurzame producten” – Stijn

De stalen van de vloeren van Interface waren al snel niet meer uit de materialenkast van BURO NOW weg te denken. Interface vloeren vormen voor het bureau niet alleen een belangrijke component van duurzame ontwerpen, maar worden ook gewaardeerd omdat ze van de hoge kwaliteit, onderhoudsvriendelijk en makkelijk vervangbaar zijn. Bovendien blijven collecties lang beschikbaar en vormen de veelzijdige kleuren en stijlen een geschikte basis voor veel ontwerpen.

Toen BURO NOW de opdracht voor het ontwerp voor het kantoor van Nikon Europe kreeg stond de keuze voor de vloer dan ook al snel vast. Het bureau ontwierp een conceptueel design waarin lichtgebruik, net als in de producten van Nikon, centraal staat. Het DNA van Nikon is hierdoor zichtbaar verweven met het ontwerp van het kantoor. BURO NOW maakte gebruik van natuurlijk licht door te werken met weerspiegelingen aan de hand van glazen panelen en lichtinval.

Het doel van het ontwerp was dat bezoekers en medewerkers bij binnenkomst een warme omgeving zouden binnenstappen die de uitstraling van Nikon heeft, maar tegelijkertijd ook voor rust zorgt. Hier vormen de vloeren van Interface een belangrijk stukje in de puzzel van het ontwerp. Kleur was voor BURO NOW met name een belangrijk aspect voor het creëren van deze rust, en Tokyo uit de CO2-negatieve Embodied Beauty collectie van Interface sluit hier naadloos op aan. De kleurtinten van de collectie brengen een Japanse sereniteit naar de ruimte die uiterst geschikt is voor een kantoorruimte waarin focus en menselijke connectie centraal staan.

Nikon wilde met het nieuwe kantoorontwerp mensen bij elkaar brengen. Hierop heeft BURO NOW ingespeeld door een hybride werkomgeving te creëren waardoor een flexibiliteit en dynamiek op de werkvloer ontstaat die bijdraagt ​​aan collegialiteit. Dit heeft geleid tot een ruimtelijke omgeving met multifunctionele zones voor verschillende doeleinden zoals vergaderen, gefocust werken en ontspanning.

Om het onderscheid tussen de verschillende zones te creëren is een functioneel vloerenplan toegepast. Stijn: “Hier is Interface sterk in. De gradiënt kleurverloop van de vloeren leent zich uitstekend voor het leggen van zones. De website van Interface biedt hierin bovendien een uitkomst, omdat het handige tools biedt om gemakkelijk aan de slag te gaan met het design en de legmethode van het vloerenplan.”

Het vloerenplan van Nikon Europe bestaat uit Tokyo Texture, Sashiko Stitch, Vintage Kimono en Textured Stones uit de Embodied Beauty collectie. Het is de eerste CO2-negatieve tapijttegelcollectie ter wereld. Met het leggen van het huidige vloerplan hebben Nikon Europe en BURO NOW via het Carbon Neutral Floors-programma 17 metrische tonnen minder CO2 uitgestoten.