De branche vereniging van Parket Fabrikanten en Importeurs verwacht een prijsstijging van 10 tot 20 procent. “Door onder meer een tekort aan grondstoffen worden we in de branche geconfronteerd met een prijsstijging  in het ruw hout variërend tussen 15 en 35 procent.”

“Buiten deze prijsverhogingen zal de beschikbaarheid in diverse specificaties waaronder breed eiken in met name de hogere sorteringen beperkt  zijn”, aldus de Parket Alliance. Dit tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijgende vraag naar duurzame producten in combinatie met een beperkte beschikbaarheid van de natuurlijke rijkdom ‘ruw hout’. De keerzijde van de grote vraag naar duurzame producten is dat de vraag naar Europees hout in andere werelddelen eveneens stevig toeneemt. Voorheen waren deze werelddelen eerder selfsupporting of betrokken ze slechts een klein deel van hun behoefte aan hout uit Europa, maar momenteel zetten zij grote druk op de Europese houtmarkt.

Op de houtveilingen in Frankrijk is er dit jaar al meer dan 1/3 (circa 200.000m3) van de eiken stammen weggekaapt door China.  Franse zagerijen worden telkens royaal overboden door de aankopers voor de Chinese markt.  Zij worden gesubsidieerd door de Chinese overheid die kaprestricties heeft ingevoerd ter vrijwaring van het eigen bosbestand. Deze massale export van stammen naar voornamelijk China heeft een grote impact op de beschikbaarheid voor de Europese markt. Franse zagerijen hebben de grootste moeite om voldoende hout aan te kopen om hun productie draaiende te houden. Veel zagerijen kampen bovendien met historisch lage voorraden van stammen en deze bijkomende druk om te kopen leidt tot aanzienlijke prijsverhogingen.

Ook de beperkingen van de houtkap die overheden onder andere in Oost-Europa hebben opgelegd zorgen voor een vermindering in aanbod en bijkomende druk in andere markten. Een lichtpuntje op de grondstoffen markt is dat de multiplex prijzen momenteel stabiliseren en de verkrijgbaarheid opnieuw verbeterd is.

De Parket Alliance verwacht dat haar leden spoedig met nieuwe prijzen naar hun relaties zullen komen. Tevens adviseert de Alliance geen lange termijn offertes / orders te accepteren, gezien de onrustige marktsituatie. De Parket Alliance is lid van The European Federation of the Parquet (FEP): “Gezamenlijk met andere instanties zullen wij bovenstaande problematiek bij de betreffende overheden en Europese commissie onder de aandacht brengen.”