Groot nieuws! Na de overname van Bosgoed en Forinn door fabrikant Uzin lijkt het er op dat opnieuw een groothandel in vloeren overgenomen gaat worden door een leverancier. Vandaag werd bekendgemaakt dat Unilin uit Wielsbeke (B), fabrikant van Quick-Step, Pergo en Balterio vloeren en onderdeel van het Amerikaanse Mohawk Industries, van plan is om Koninklijke Peitsman, groothandel met 11 vestigingen in ons land en sinds 1990 distributeur van de Quick-Step vloeren, over te nemen.

De Belgen zien in Peitsman een sterke partner voor de verdeling van de vloeren, dat heb ik zelf in de afgelopen jaren meerdere keren mogen horen van beide partijen. Dat de wens tot overname nu concreet is geuit verrast mij wat betreft het tijdstip (einde van het jaar, voorafgaand aan de grote beurzen in München en Hannover) maar verbaast mj niet: de Belgische fabrikant ziet in de groothandel wellicht een strategische partner voor het in de toekomst uiteindelijk direct bereiken van de felbegeerde consument. Met 11 vestigingen beschikt Peitsman over een landelijk dekkend, goed bereikbaar netwerk. Maar dat is puur mijn vermoeden en is dus totaal niet geuit in welke vorm dan ook door de beide partijen.

De overname wacht nog de goedkeuring af van de (mededingings)autoriteiten, maar dat lijkt mij slechts een formaliteit. Peitsman heeft 140 medewerkers op dit moment, Unilin heeft er wereldwijd 5.000 in 20 vestigingen en behaalde volgens de gegevens op haar website in 2017 een omzet van 1,55 miljard euro. Ik ben benieuwd naar de gevolgen van deze aankoop voor het groothandellandschap in Nederland, de eventuele nieuwe rol van de medewerkers van Peitsman en de gevolgen voor de klanten van de meer dan 100 jaar oude groothandel. Groot nieuws!