De Amerikaan Frank Manjarres werkte 15 jaar in de luchtvaartindustrie voordat hij in de bouwwereld terechtkwam met zijn uitvinding Kneel-It: kniebeschermers op wieltjes die rug- en knieklachten voorkomen en de productiviteit verhogen.

De inspiratie kwam toen hij zelf een tegelvloer aan het leggen was in zijn huis in San Diego een aantal jaren geleden. “Ik kreeg ineens veel meer respect voor mensen die op en met vloeren werken. Je staat er normaal niet bij stil hoeveel spanning er op het lichaam staat tijdens dit werk.”Met de kniepads waarmee hij toen de tegels legde kreeg Frank pijn in zijn enkels, rug en benen. “Ik voelde me alsof ik geketend was.”

Als ingenieur besloot hij een ontwerp te maken voor een hulpmiddel dat dit zou voorkomen. “Ik begon te schetsen vanwege de pijn die ik zelf had op dat moment.” Niet lang daarna was het prototype van de Kneel-It klaar en startte hij zijn bedrijf Smart Design Products Inc. Hij ontwierp de Kneel-It alsof hij een onderdeel van een vliegtuig ontwierp. De Kneel-It is modulair met onderdelen die bevestigd of ontkoppeld kunnen worden aan het systeem. Bijvoorbeeld een borstondersteuning of een verstelbare zitting op maat. Alles is inklapbaar voor eenvoudig transport. Manjarres heeft de uitvinding gedemonstreerd tijdens verschillende Amerikaanse vakbeurzen en zegt dat de reacties tot nu toe positief zijn. Inmiddels heeft hij het product verder ontwikkeld en versie 3 is verkrijgbaar via kneelit.com

Zijn doel is om distributie wereldwijd te vinden omdat hij gelooft dat het apparaat een enorm verschil kan maken voor de hoeveelheid pijn waar vloerenleggers en andere krachten uit de bouwwereld dagelijks mee te maken hebben. “Werkgevers willen geen zieke medewerkers. Er staat geen prijs op het voorkomen van lichamelijke klachten en het voorkomen van uitval.”