Lak leverancier Trae Lyx meldt het volgende: “De hardheid van houtsoorten loopt sterk uiteen. Een vurenhouten vloer is vele malen zachter dan bijvoorbeeld een vloer van merbau. De hardheid van het hout is bepalend voor de soort lak of olie die je het beste kunt gebruiken. De hardheidswaarde in Janka uitgedrukt geeft aan in welke mate een houtsoort tegen bepaalde drukkrachten bestand is.”

Zo is de hardheid van Europees eiken 4200-6280 Janka (afhankelijk van de kwaliteit) en die van Europees kersen 5780. Dennen is slechts 1760 Janka, pallisander daarentegen 12100 Janka. “Naast de hardheid heb je ook te maken met de inhoudsstoffen van sommige houtsoorten. Ook deze zijn bepalend voor de afwerking van uw vloer. Daarnaast verschillen per houtsoort de mogelijkheden om deze een kleur te geven.”

Volgens Trae Lyx zal vloer- of parketlak gaten of deuken in het hout niet kunnen voorkomen. “Het is de houtsoort die de mate van weerstand tegen puntbelasting bepaalt. Wel beschermt een goede afwerking het hout tegen vuil, vocht en slijtage op de loopvlakken.” Bij houtsoorten zachter dan 3000N (volgens de schaal van Janka), kun je beter een lak gebruiken die mee kan veren met het hout, zodat de lak niet zal scheuren of barsten. “De Trae Lyx vloerlak is hiervoor zeer geschikt. Bij hardere houtsoorten kun je kiezen uit vele andere lakken uit 1 of 2 componenten. Om het juiste afwerkings- en onderhoudsproduct te bepalen, kun je gebruik maken van de Trae Lyx keuzehulp op of informeer bij een verfvakhandel bij jou in de buurt!”