Van 13 tot en met 16 januari is er weer een Domotex in Hannover, zij het op een kleinere schaal dan voorheen. Slechts de zuidelijk gelegen hallen zullen worden ingezet voor deze editie vanwege de gevolgen van de pandemie en het geringer aantal aanmeldingen, aldus de organisatie.

DOMOTEX beperkt zich deze keer tot drie hallen: 11, 12 en 13. Deelnemers en bezoekers moeten voldoen aan het Duitse 3G beleid: aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, genezen bent of een negatieve test hebt ondergaan vlak voor het bezoek aan de beurs. Digitaal deelnemen via een online platform behoort ook tot de mogelijkheden.

“Vele van onze deelnemers willen graag weer handel genereren via de beurs. Anderen hebben nog steeds te maken met de uitdagingen van de pandemie en kunnen daarom niet fysiek deelnemen aan de beurs. Belemmeringen op politiek en economisch gebied zorgen er ook voor dat sommige partijen hebben moeten afzien van deelname. Daarom zullen vele bedrijven pas in 2023 weer van de partij zijn”, aldus Sonia Wedell-Castellano, Global Director DOMOTEX van Deutsche Messe. “We laten evengoed de beurs doorgaan in een geconcentreerde, compacte editie. Meer dan de helft van de oorspronkelijk geplande deelnemers doet gewoon nog mee. Dus we gaan er samen een mooie beurs van maken.”

Dit betekent overigens dat de handgemaakte karpetten en de machinaal geweven tapijten hallen 11 en 12 in beslag zullen nemen. De deelnemers die al waren ingedeeld voor de hallen 11 en 13 houden gewoon hun plek. Ook de Carpet Design Awards en andere bijeenkomsten en uitreikingen vinden plaats in 11, 12 of 13. Dus alles wat geen tapijt is: hal 13. Dat is toch even wennen wanneer we terugdenken aan de laminaathal 4, parkethal 8 en gereedschap en afwerking in hal 10 van weleer (maar nog niet heel lang geleden). Nu alles in dezelfde hal: 13.

Voor wie geen gelegenheid, tijd of zin heeft om de beurs fysiek te bezoeken is er het digitale platform. Onderdeel daarvan is DOMOTEX TV met online vergaderingen, live presentaties, interviews en panelgesprekken. De conferenties worden gepresnteerd door de in Duitsland bekende Yasmine Blair, live vanuit hal 12. Iedereen kan aanschuiven en meepraten met een hapje en een drankje binnen handbereik. Uiteraard benadrukt de beursorganisatie het belang van elkaar weer zien, netwerken en nieuwe producten bekijken, want waarom organiseer je anders een beurs? Maar of er veel bezoekers van buiten Duitsland zullen komen moeten we afwachten. De pandemie dreigt wat dat betreft nog steeds roet in het eten te gooien.

De organisatie benadrukt de veiligheidsmaatregelen ten aanzien van het deelnemen en bezoeken van de beurs op 13 tot en met 16 januari 2022. Naast de eerder genoemde 3G maatregel (geimpft, genesen, getestet; mooie afkorting) moet iedereen aangeven wie hij/zij is voor het eventueel traceren bij besmettingen op de beurs en moet men 1.5 meter van elkaar afstand houden. Ouderwets op de schouders slaan is er dus niet bij. Veel afstand tussen het toch al compacte aantal stands, handen reinigen om de zoveel meter en: binnen (dus op de beurs) verplicht een mondmasker dragen (type FFP2 of OP). Kuchen en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, geen handen schudden, niet aan je gezicht komen. Medische bijstand is volop aanwezig. In Hannover neemt men geen enkel risico.