De afgelopen meeting van de Global Flooring Alliance verliep online via Zoom en was er een met gemngde gevoelens: de leden van de producentenclub waren positief over de omzet van de afgelopen periode, maar de stijgende transportkosten en prijzen van grondstoffen baren zorgen: “Stagnatie ligt op de loer.”

Sinds de heropleving na de pandemie hebben veel bedrijven te kampen met leveringsproblemen. Dit leidt tot vertragingen in productie en bezorging en tot prijsverhogingen. Zowel de bouw als projecten en consumenten bliven vragen naar vloeren. Zolang klanten bereid zijn meer te betalen is er niet veel aan de hand, maar zolang deze stijging in kosten aanhoudt komen de marges onder druk en dreigt er een neerwaartse spiraal te ontstaan. Nu is dit gelukkig nog niet het geval en de cijfers van de GFA leden over het eerste halfjaar van 2021 zijn uitstekend. Ook denkt de GFA dat in 2022 de gespannen situatie rond de prijzen voor transport en grondstoffen de markt minder zal beheersen dan nu. Maar evengoed: we zijn gewaarschuwd.

In de komende periode blijft de GFA de ontwikkelingen nauwgezet volgen en blijft het zich inzetten om nog meer leden aan zich te binden. Voorzitter Einar Gottskalksson benadrukt opnieuw het belang van samenwerken en partnership in deze buitengewone tijden: “Het uitwisselen van informatie en het delen van ervaring blijft onschatbaar en heeft ons door de coronaperiode geholpen. Ik vertrouw er op dat hetzelfde geldt voor deze periode van stijgende prijzen voor transport en grondstoffen plus onvoorspelbare levertijden.”

Het aandeel van uitgaven aan het interieur en vloeren in het bijzonder zal groot blijven volgens de schatting van de GFA, maar zal iets afvlakken. Gottskalksson: “De leden kijken er naar uit om elkaar weer te ontmoeten tijdens Domotex 2022. We hebben onze kamers geboekt in Hannover en zijn klaar voor de ledenvergadering daar in januari. Net zoals we dit 30 jaar lang voor de pandemie hebben gedaan. Nieuwe kandidaatleden zullen worden uitgenodigd en alles wijst er op dat het een vruchtbare bijeenkomst gaat worden.”

Meer info: www.globalflooringalliance.com