Afgelopen maandag kwamen de deelnemers van het komende NK Parketleggen (16-18 september tijdens de InCoDa in Gorinchem) bij elkaar in het hoofdkantoor van Festool in Waddinxveen. Doel van deze dag was om kennis te maken met het wedstrijdbord dat straks door de deelnemers zal moeten worden gemaakt en het krijgen van tips en tricks van sponsors Festool, RIGO en Stauf. Vertegenwoordigers van sponsors PPC en Kerkhofs Hout waren ook aanwezig bij de bijeenkomst.

Festool vestigde de aandacht op verschillende gereedschappen om mee te zagen, te schuren, te frezen en stof te zuigen. De deelnemers konden zelf aan de slag bij de zaagtafels van de fabrikant en met de schuurapparatuur. RIGO demonstreerde het gebruik van de voegenkit voor donkere houtsoorten. Stauf liet zien hoe de primer functioneert op beton en gaf een toelichting op de lijmen die de deelnemers gaan gebruiken. Jan van der Kroef liet tijdens de pauze een voorbeeld van het wedstrijdbord zien. Het bord geeft de patroonvloeren in twee kamers weer met een drempel en met plinten die tegen de korte wanden op het bord moeten worden bevestigd.

Alle deelnemers hebben dit jaar dezelfde opdracht met dezelfde patronen in eiken, gebakken eiken en gebakken essen (het hout is afkomstig van Kerkhofs Hout). De drempel mag naar eigen inzicht worden aangebracht of juist worden vermeden. Waar het om gaat is dat de deelnemer de keuze voor een drempel en de uitvoering daarvan kan beargumenteren tegenover de jury. Ook de kleur olie (van RIGO) waarin de vloer wordt afgewerkt mag zelf worden gekozen, maar de jury zal wel degelijk letten op hoe deze keuze oogt. Dat het zeer gedreven professionals zijn die deelnemen aan deze wedstrijd bleek toen Jan na overleg met enkele deelnemers aangaf dat het bord een diagonale hulplijn nodig heeft om met het leggen van de patronen in de vloer goed uit te kunnen komen. Deze hulplijn zal nu op alle wedstrijdborden worden getekend.

De sfeer was ongedwongen, de uitleg van de producten was zeer informatief, de gastvrijheid van Festool (inclusief een prima lunch) was groot en de deelnemers kregen aan het eind van de dag een gevulde toolbox van de sponsors mee naar huis. Walter Esch liet een voorbeeld van de werkkleding van deze editie zien (gesponsord door PPC). Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden in Gorinchem. De opdracht is niet eenvoudig (senioren moeten het hout ook zelf op maat zagen, de junioren krijgen het op maat gezaagd aangeleverd) en Walter en Jan riepen alle deelnemers op om op tijd bij Kerkhofs aan te geven wanneer men denkt extra hout nodig te hebben (bijvoorbeeld voor de drempel of het invullen van de biezen op het bord met een andere houtsoort dan de drie geleverde soorten. Dit is namelijk ook toegestaan). De heren weten wat hen te wachten staat in Gorinchem. Komt dat allen zien vanaf zondag 16 september!