Tarkett , fabrikant van vloerbedekkingen, ontwerpt en produceert 2,5 mm dik linoleum met een negatieve CO²-balans, van de keuze van de grondstoffen tot het productieproces (fasen A1-A3). Dit omvat de extractie van grondstoffen, het transport en de productie van het 2,5 mm dikke linoleum.

Van de extractie van grondstoffen tot de productie in de fabriek in het Italiaanse Narni overtreft het 2,5 mm dikke linoleum de doelstelling van zero CO²-uitstoot. Het levert zelfs een milieuvoordeel op, door per geproduceerde vierkante meter 0,58 kg CO²eq uit de atmosfeer te verwijderen. Dit is te danken aan het gebruik van hernieuwbare en natuurlijke materialen, zoals linoleumpoeder, houtmeel en kurk. Gedurende de volledige levenscyclus, die ook de installatie, het gebruik, de recycling en het levenseinde van het product omvat, produceert deze vloerbedekking slechts 2,75 kg CO²eq per vierkante meter. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de uitstoot van een autorit van amper 14 kilometer.

Een beperkte CO²-uitstoot tijdens de gebruiksfase en het levenseinde Het linoleum van Tarkett heeft gedurende zijn volledige levenscyclus een beperkte uitstoot, aangezien het ontworpen is voor een licht onderhoud (minder stofzuigbeurten/gebruik van andere elektrische onderhoudsapparaten), zonder behoefte aan boenwas of glansproducten. Zo slaagt Tarkett erin om de uitstoot gedurende de volledige levenscyclus – linoleum gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee – te beperken tot 2,75 kg CO²eq voor 2,5 mm dik linoleum. De berekeningsmethode is gebaseerd op het verbrandingsscenario (generieke EPD-waarden) en een gemiddelde vlakke en decoratieve linoleumvloer van 2,5 mm dik met een oppervlaktegewicht van 3,1 kg/m². De berekeningen voor de vervanging van grondstoffen zijn gebaseerd op onze productspecificaties EPD N°4789356590.101.1.

Het linoleum bestaat voor gemiddeld 94 procent uit natuurlijke materialen, zoals lijnolie, dennenhars, houtmeel en kurk. Tarkett heeft zijn fabricageproces zodanig ontwikkeld dat het vrijwel alle gebruikte materialen – zoals linoleumpoeder – kan recyclen. Via ReStart®, het terugname- en recyclingprogramma van Tarkett, verzamelt en recyclet Tarkett het snijafval van de installatie. Op die manier bespaart het 8,2 kg CO²eq per gerecyclede vierkante meter. De recycling van 10.000 m² snijafval levert een besparing op die overeenkomt met de uitstoot van een auto die rond de planeet rijdt (zo’n 41.000 kilometer).

Het engagement voor de circulaire economie en het klimaat staat centraal in het Tarkett Human-Conscious DesignTM. De toewijding de circulaire economie en het klimaat, in het bijzonder via de optimalisering van de CO²-voetafdruk van de producten, is een essentiële prioriteit in de beslissingen die de teams van Tarkett elke dag nemen.

De Groep houdt rekening met zowel de mens als de planeet en maakt keuzes waarin die twee prioriteiten voorop staan. Tarkett vat de visie op gaf zijn de huidige en toekomstige generaties samen in de naam Tarkett Human-Conscious Design™. De negatieve CO²-balans van het 2,5 mm dikke linoleum is daar alvast een mooi voorbeeld van.

Het linoleum van Tarkett is verkrijgbaar in 113 levendige of natuurlijke kleuren en zeven designs, van klassiek tot meer hedendaags. De collecties zijn geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen, van robuuste vloerbedekkingen voor ziekenhuizen en sportzalen tot specifieke oplossingen voor scholen of woningen.

www.tarkett.nl